ABN/AMRO-house 2016

1st pavilion from a series of 4 temporary meeting spaces for Dutch Design Week

From 2016 onwards, we worked for 3 consecutive years as art directors of the Klokgebouw during Dutch Design Week, introducing No Waste as a theme and guidance. We built the entire 6000m2 exhibition under our supervision with recycled materials and leftovers from industrial processes, in order to avoid producing extra waste. Each year we designed a temporary pavilion for main sponsor ABN/AMRO as a series in which we examined the possibilities of circular building with one or two materials at a time.

 

For the design of the ABN/Amro House 2016, we were inspired by the colours and the half squares of the bank's logo. The pavilion was built by wrapping a scaffolding construction in standard green and yellow scaffolding nets, exactly matching the ABN/Amro logo by coincidence. By adapting the lighting in the pavilion's walls, the whole pavilion could change colour. With the wrapping method we applied, the scaffolding nets didn't need to be cut up. After the DDW, it could all be unwound, rolled up, and re-used in the building industry at a regular scaffolding. 

CREDITS

client: 

year:

location: 

built by:

photography: 

Dutch Design Foundation 

2016 

Klokgebouw, Eindhoven 

Gigant scaffolding & building team Klokgebouw

led by Floriaan Willemse 

Overtreders W & Jeroen van der Wielen